Pastila de istorie

Istoria – cartea de vizită a viitorului

Grupa noastră și-a propus încă de la început să trateze conținutul cărții „Mică istorie a unui secol mare” din două perspective diferite, însă în același timp neseparabile: cea literară și cea istorică. „Mica istorie”, petrecută în mijlocul familiei a fost și este permanent influențată de „Marea istorie”, dictată de contextul internațional și de liderii politici influenți. Și în cazul țării noastre aceste lucruri sunt perfect valabile, astfel încât Pastila de istorie se dorește a fi un remediu pentru cei care nu cunosc sau le-a fost imprimat într-un mod eronat istoria modernă/ contemporană a românilor.
Așadar, noi vă vom prezenta în cele ce urmează, într-un mod ce se dorește a fi cât mai pe înțelesul tuturor, principalele etape din evoluția statului român în secolele al XIX-lea și al XX-lea, clasificând evenimentele astfel: precursoare Marii Uniri (Revoluția de la 1848, Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Aducerea prințului străin), participarea României în Primul Război Mondial finalizată cu realizarea Marii Uniri, comunismul românesc în perioada interbelică și instalarea abuzivă a acestuia, Mineriadele.
Prezentarea noastră va avea o structură bine definită, pentru fiecare eveniment vom urmări transmiterea unor informații propriu-zise legate de desfășurarea acestuia și apoi a unor interpretări provenite de la o serie de persoane avizate.